Ciasto Izaura pięknie się prezentuje oraz obłędnie smakuje, a do tego wszystkiego naprawdę łatwo i szybko można je przygotować. Polecamy Wam przepis siostry Anastazji, dzięki któremu zaskoczycie swoich bliskich smakiem. Dlaczego warto spróbować połączenia sernika oraz murzynka?
Sernik Izaura siostry Anastazji – przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie ciasta Izaura wbrew pozorom nie jest trudne. Oczywiście należy wybierać tylko i wyłącznie najwyższej jakości składniki, które sprawią, że konsystencja ciasta będzie bardzo delikatna. Izaura to połączenie sernika z murzynkiem. Trzeba przygotować dwie masy. Zacznijmy od masy kakaowej. Do dwóch szklanek mąki pszennej dodajemy kostkę margaryny, najlepiej bardzo miękkiej. Dzięki temu ciasto będzie lepiej się ugniatać. Następnie wbijamy 4 jajka, dodajemy też szklankę drobnego cukru, można ewentualnie użyć cukru pudru. Aby smak był bardziej intensywny, polecamy esencję waniliową. Wystarczy zaledwie kilka kropel. Jeżeli nie macie esencji możecie użyć zwykłego cukru waniliowego. Składniki łączymy ze sobą i ugniatamy do czasu, aż powstanie gładka masa. Wtedy dodajemy jeszcze 5 łyżek kakao i ponownie masę zagniatamy. Gdy kakao połączy się z ciastem, owijamy całość folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. godzinę.
Jak przygotować masę serową?
Możemy już przejść do przygotowania masy serowej. W misce umieszczamy kilogram zmielonego, półtłustego twarogu. Dodajemy do niego 6 jajek. Nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Następnie dodajemy jeszcze szklankę cukru pudru. Wszystkie składniki łączymy, używając robota kuchennego. Pamiętajcie, by obroty były niskie. Na koniec dodajemy jeszcze ćwiartkę rozpuszczonego zimnego masła oraz dwa opakowania budyniu śmietankowego. Składniki ponownie mieszamy.
Jak piec ciasto Izaura?
Na dnie tortownicy umieszczamy papier do pieczenia, na którym wykładamy rozwałkowane ciasto kakaowe. Następnie wylewamy całą masę serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. Jeżeli chcecie przygotować ciasto Izaura, to z pełnym przepisem możecie zapoznać się na stronie: https://zioloweherbaty.pl/izaura-ciasto-siostry-anastazji/. Jeżeli czeka Was większa impreza, czy też chcecie przygotować dodatkowe, pyszne ciasto to polecamy Wam Fale Dunaju przepis siostry Anastazji – zioloweherbaty.pl.
AP